Svensk Jersey-boskap

Den här rasen kommer ursprungligen från den lilla ön Jersey i engelska kanalen och blev vida känd i världen eftersom den ibland medfördes som skeppsko för att förse fartygsbesättningarna med färsk mjölk under seglatserna.

Till Sverige kom den första kon redan 1890 som direktimport till Torreby gård i Bohuslän.
Korna är små och med sin varmt sandgula färg och sina stora ögon blir de nästan lite ”rådjurslika”. Korna väger omkring 400-450 kilo och anses vara duktiga foderomvandlare.

Idag finns omkring 2 000 djur i Sverige. Mjölken är fet och proteinrik och anses mycket bra som råvara för mejeriprodukter. Under 2016 mjölkade korna i genomsnitt 6 965 kilo mjölk med en fetthalt på hela 5,93 procent och en proteinhalt på 4,11 procent vilket ger ett genomsnitt på 8 984 kilo energikorrigerad mjölk per ko och år.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!