Protein i kött

Kött är proteinrikt och hjälper dig att bygga starka och smidiga muskler. Protein i vår mat har funktionen att bygga upp våra muskler i kroppen och för bildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret. Man kan säga att proteinet fungerar som kroppens byggstenar.

Protein ger mättnad

Protein i till exempel i kött ger en bra mättnadskänsla. Proteinet i en måltid hjälper dig att hålla dig mätt. Senaste forskning visar att proteinet spelar en viktig roll för viktnedgång. Då proteinet ger mättnad och på så sätt minskar sug och hunger.

Bra kvalité på protein

Kött är rikt på protein. Men det är inte bara den totala mängden protein som är intressant utan även kvalitén på proteinet har betydelse. En bra kvalité på protein avgörs av hur många av aminosyrorna som maten innehåller.

Det finns ca 20 aminosyror varav 8 av dem är essentiella (livsviktiga) vilket innebär att vi måste få i oss dem via maten - eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Kött innehåller protein av hög kvalitet, det betyder att kroppen lätt kan ta upp och använda det.

Bland växterna är det framförallt spannmål och baljväxter som är viktiga proteinkällor. Vegetabilierna innehåller oftast inte en komplett uppsättning av essentiella aminosyror men genom att äta flera vid samma måltid kompletterar de varandra och man får i sig tillräckligt med proteiner. 

Kött innehåller mellan 15 och 20 gram protein per 100 gram. Ett magert kött är mer proteinrikt.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!