Vitamin B12, kobalamin

Bra för: Producera röda blodkroppar, nervsystemets funktion, minnes- och inlärningsförmågan
Finns i: Kött, inälvsmat
Finns i:Fågel, fisk, ägg, mjölkprodukter
Brist ger: Trötthet, nedstämdhet, långsam tankeförmåga, svår blodbrist (perniciös anemi), nervskador. Veganer som varken äter kött, fisk, mjölk-eller äggprodukter kan också få B12-brist.

Dagsbehov

2,0 ug för kvinnor
2.0 ug för gravida
2,6 ug för ammande
2,0 ug för män

Tips

En liten bit leverpastej som räcker till en smörgås motsvarar gott och väl dagsbehovet av B12.

 

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!