Vitamin B12, kobalamin

Bra för: bildning av blodkroppar och cellernas ämnesomsättning. Nödvändigt för nervsystemets funktion.
Finns i: kött, inälvsmat
Andra källor: fågel, fisk, ägg, mjölkprodukter
Brist ger: blodbrist och neurologiska symtom. Äldre kan få brist eftersom förmågan att tillgodogöra sig vitaminet minskar med åldern. Veganer är en annan riskgrupp, därför rekommenderas tillskott av B12 till veganer, dvs de som utesluter alla animaliska livsmedel.

Rekommenderat dagligt intag

Vuxna: 2, 0 mikrogram
Gravida: 2, 0 mikrogram
Ammande: 2, 6 mikrogram

Tips

En tallrik filmjölk och en ostsmörgås till frukost och sedan en portion med stekta köttbullar till lunch ger sammanlagt cirka 2,1 mikrogram vitamin B12.

Källa: Livsmedelsverket

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!