Vitamin K

Bra för:blodets koagulering och skelettbenens täthet.
Finns i:kött och lever innehåller höga halter av K2
Andra källor: kål och andra gröna bladgrönsaker är rika på vitamin K1. Äggula och mejeriprodukter är rika på K2.
Brist ger: Yttre och inre blödningar, ökar risken för benskörhet. Det är mycket ovanligt med brist men det kan uppstå hos personer som har nedsatt absorption och vid behandling med antibiotika.

K2 bildas även av bakterier i mag- och tarmkanalen.

Rekommenderat dagligt intag

Vitamin K finns inte i de nordiska näringsrekommendationerna men Institute of Medicine i USA har skattat ett tillräckligt intag:

Kvinnor: 90 mikrogram
Män: 120 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!