Trikiner

Trikiner är ett släkte av parasiter som består av små maskar. De lever i däggdjur, bland annat människor, grisar, hästar och i vilda djur, till exempel vildsvin.

Sjukdomen trikinos kan smitta via slarvigt tillagat kött som inte är besiktigat.

I Sverige är det ovanligt att svenska tamsvin har trikiner. Alla svenska grisar testas för trikiner på slakteriet, så allt svenskt griskött som lämnar slakteriet är trikinfritt.

Griskött 70 grader

Trots att det svenska grisköttet är trikinfritt rekommenderar Livsmedelsverket att fläskkött ska tillagas till en innertemperatur på minst 70°. Detta för att trikinerna garanterat inte överlever en så hög temperatur. Man kan dock avbryta tillagningen av fläskkött något tidigare, i alla fall när det gäller större köttbitar. Detta för att temperaturen stiger ca 5° efter att man tagit steken ur ugnen.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!