Frågor & svar

Tar du bort det synliga fettet innehåller köttet i julskinka enbart 3 procent fett.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler. Innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. 

Skinkorna formas sedan runda eller avlånga och kläs med nät för att hålla formen. De runda skinkorna ger stora, runda skivor och har något längre tillagningstid. De avlånga är lättast att skära jämnstora skivor av och har kortare tillagningstid.

Cirka 3,5% av skinkorna som säljs kommer från eko-grisar.

 

 

I snitt cirka 1 kg per person av dem som äter julskinka.

Cirka 6889 ton. Till ett värde av 485 milj (Källa Nielsen 2012 v46-52).

Ställ en fråga

Vill du ha svar på en fråga rörande kött? Skriv din fråga och e-postadress i formuläret nedan. Skriv gärna ditt namn också. Var noga med att stava e-postadressen korrekt, annars kan vi inte svara.