Måste griskött serveras genomstekt?

Det är en smaksak om man vill ha sitt griskött helt genomstekt eller inte. Svenskt griskött, som är salmonellafritt, behöver inte serveras helt genomstekt. Många konsumenter föredrar möra styckningsdelar som filé eller kotlett som stekts till mellan 58° och 65°. Andra styckdelar (t. ex. karré, bog, stek) smakar godare helt genomstekt.

När du steker till exepmel en kotlett och vill ha den genomstekt är det dags att vända när genomskinlig köttsaft tränger upp på ytan av köttet. Stek då lika länge på andra sidan. Då har köttet en innertemperatur på ca 70°. Fläskkarré kan stekas till ännu högre temperatur, upp till 85°. Då blir köttet smältande mört och fettet smälter ut.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!