Vad innebär särartsskydd i samband med charkprodukter?

Det tidigare begreppet namnskydd omfattade en mängd olika charkvaror med regler vid användning av namn, som till exempel prinskorv. Idag är det endast falukorv som är skyddat genom ett särartsskydd. Korven ska innehålla minst 40% kött och max 23% fett. Endast följande tre tillsatser är tillåtna: Askorbinsyra E300, konserveringsmedel E250, stabiliseringsmedel E450.

För tidigare namnskyddade korvar som frukostkorv, fläskkorv, medisterkorv, prinskorv och wienerkorv gäller att hittills vedertagen kvalitet är normgivande även i framtiden. Avsteg får dock göras för att möta importkonkurrens.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!