Vilket kött ska koka längst, nöt- eller griskött? Och varför?

Det går inte att ge ett generellt svar på frågan, utom när det gäller grytbitar. Grytbitar från gris har en koktid på ca 30 minuter medan grytbitar från nöt oftast behöver kokas 1-1 ½ timme beroende på vilken styckningsdel grytbitarna kommer ifrån. Det beror på att griskött kommer från unga djur (ca 6 månader) och det köttet har inte så mycket bindväv.

Hela styckningsdetaljer från både nöt och gris har både kort och lång koktid, beroende på köttets struktur. Koktiden beror även på hur stor köttbiten är och om den har ben.

De styckningsdelar från gris som man använder för att koka (bog, lägg, revbensspjäll och skinka) har lite olika koktider. Det samma gäller nötkott som passar för kokning (bog, märgpipa, högrev, oxsvans, lägg). Framdelkött har oftast längre koktid än kött från bakdelen.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!