Finns det socker i charkprodukter som köttbullar, kassler och korv?

På Scan Matforum svarar man att socker, druvsocker och ibland glukossirap kan ingå i deras produkter. Detta framgår av ingrediensförteckningen. Mängden deklareras ej på förpackningar men i flertalet charkprodukter är sockerhalten dock lägre än 1 %.

Oftast förekommer socker i rimsaltade produkter. Traditionellt används endast små mängder socker när man rimmar kött som t.ex. julskinka: ca 30 g socker till 5 liter vatten och 900 g salt.

I leverpastej tillsätts socker för att balansera skärpan i leversmaken. I Livsmedelsverkets livsmedelstabell för kolhydrater finns en analys av leverpastej som visar på 7 g kolhydrater/100 g varav socker (sackaros) utgör 1,2 g. Tabellen är från 1996, men stämmer bra med nutida recept på leverpastej.

Bullen Berglund hävdade alltid att lite socker var en nödvändig krydda i köttbullar. I hans kokbok från 1930 ingår 1 tsk (ca 5 g) socker till ett halvt kg köttfärs. Det finns dock färdiga köttbullar i butikerna utan socker också.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!