Vad är det för skillnad på protein från kött och protein i vegetabilier?

Kött är rikt på protein. Men det är inte bara den totala mängden protein som är intressant utan även kvalitén på proteinet som har betydelse. En bra kvalité på protein avgörs av hur många av aminosyrorna som maten innehåller.

Det finns ca 20 aminosyror varav 8 av dem är essentiella (livsviktiga) vilket innebär att vi måste få i oss dem via maten - eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Kött innehåller naturligt alla essentiella aminosyror. Det finns inget motsvarande vegetabiliskt livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna utan vad som då krävs är att man kombinerar olika livsmedel i en och samma måltid för att få i sig alla essentiella aminosyror.  

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!