Vad innebär särartsskydd i samband med charkprodukter?

Idag är det av våra typiska svenska charkprodukter endast falukorv som är skyddat genom ett särartsskydd. Korven ska innehålla minst 40 procent kött och max 23 procent fett. Endast följande tre tillsatser är tillåtna: Askorbinsyra E300, konserveringsmedel E250, stabiliseringsmedel E450.

Det tidigare begreppet namnskydd omfattade en mängd olika charkvaror som till exempel prinskorv, frukostkorv, fläskkorv, medisterkorv och wienerkorv. För tidigare namnskyddade korvar gäller att hittills vedertagen kvalitet är normgivande även i framtiden. Avsteg får dock göras för att möta importkonkurrens.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!