Vad är det för skillnad på protein i kött och protein i vegetabilier?

Kvaliteten på protein är högre i ett livsmedel som innehåller många aminosyror eller, som när det gäller kött, samtliga aminosyror. Det finns ca 20 aminosyror varav 8 av dem är essentiella (livsviktiga) vilket innebär att vi måste få i oss dem via maten, eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Kött innehåller naturligt samtliga av de essentiella aminosyrorna. Det finns inget vegetabiliskt livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Vid vegetarisk eller vegansk kost behöver man kombinerar olika livsmedel i en och samma måltid för att få i sig alla essentiella aminosyror. 

Här kan du läsa mer om kött och protein

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!