Färs

Fläskfärs är malet griskött och innehåller 20-25% fett och är den fetaste färsen av tamboskap.

Tillagning

Fläskfärs kan mycket väl användas som det är i vissa rätter som kålpudding, järpar och kåldolmar. Fläskfärs är också gott i rätter efter kinesiska rätter som dumplings och vårrullar.

Men vanligen blandas fläskfärsen upp med nötfärs eller annan färs och bidrar med sin smala men distinkta smak och fett som gör anrättningarna saftiga och framkallar smaker. Så kan köttbullar, pannbiff och otaliga andra färsrätter lagas på en blandning av nötfärs och fläskfärs.

I butiken

Beräkna 100-125 g färs per person till biffar och 75 g till köttfärssås och liknande. Det optimala är att tillaga färs samma dag den mals. Genom att den är så sönderdelad är den känslig för bakterieangrepp. Om färsen är förpackad i så kallad skyddande atmosfär är hållbarheten åtta dagar. Köttfärs bör förvaras i temperatur 0 till +4°. Det är också viktigt att kylkedjan inte bryts. Ska du handla färs en varm dag, ta med en kylväska att bära hem den i. Djupfryst färs håller sig 3-5 månader.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött