Flintastek

Flintasteken är stor, imponerande och generös – och har blivit en våra mest populära grillbitar.

Tillagning

Själva köttet har en fetthalt på cirka 3% medan svålen är uppe i cirka 13%. Därför ska man inte skära bort svålen innan tillagningen. Låt fettet ge köttet saftighet och smak. Därför bör den inte heller grillas eller steka på alltför hög värme, för då blir den torr. Man kan låta den få fin färg över glöden och sedan låta den gå klart på indirekt värme vid sidan om glöden. Eller vända den flera gånger så att ytan inte blir bränd. Skär gärna några snitt i fläsksvålen innan tillagningen, annars kan köttet kränga sig och bli svårstekt.

När köttet är färdiglagat kan man skära det på skrå - i sneda skivor - tvärs över muskeltrådarna. Sedan kan gästerna själva välja att skära bort svål och fett eller ej.

En genomsnittlig flintastek väger mellan 1,1 och 1,3 kg med ett litet ben och räcker till cirka tre personer.

I butiken

Flintastek säljs helt okryddad men oftare torrkryddad eller marinerad. Prova gärna att smaksätta den själv i förväg - med torrmarinad (så kalla rubb) eller marinad. Alla klassiska grillsmaker passar till: paprika och chili, ingefära och citrus, lök och vitlök, svart- eller vitpeppar, spiskummin eller kummin, olika barbecueblandningar och grillkryddor.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött