Grishuvud

Ett grishuvud på ett välfyllt julbord kan vara en fantastisk syn, som påminner om gamla traditioner och om att julhelgen förr var betingad av grisslakten.

Tillagning

Numera är grishuvud ganska sällsynta på svenska matbord, utom som dekoration till jul i rökt och dekorerad form. Men intresset på specialkrogar och av hobbycharkuteriester har ökat.

I andra matkulturer äter man gärna köttet från huvudet, och köttet är delikat och saftigt. Kött från grishuvud används främst till långkok som sylta och aladåb, men kan även ätas varmt och nykokt.

I butiken

Grishuvud är nästan alltid beställningsvara och kan köpas i specialbutiker och av grossister.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött