Hjärta

Grisens hjärta är en mör detalj. Rökt grishjärta är en delikatess.

Tillagning

Hjärtat kan skäras i mindre bitar som man bryner och sedan lägger i en soppa eller gryta. Det kan även stekas eller grillas och då kan man med fördel marinera det först.

Stekt hjärta påminner om fläskfilé men är mörare och har en tydligare köttsmak. Tillaga hjärtat som fläskfilé, det vill säga inte för länge för då blir det torrt.

Rökt grishjärta är en delikatess.

I butiken

Grishjärta kan beställas i köttbutiker eller livsmedelsbutiker med manuell köttdisk.

Beräkna 150 g per portion till huvudrätt. Av rökt hjärta i tunna skivor på en buffé beräknas 40 g/portion.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött