Kotlettrad med svål

Hel kotlettrad med ben och fett ger det mest smakrika köttet. Fettet är smakbärare och benen ger mustighet och saftighet. 

Tillagning

Kotlettrad steker du lämpligast hel i ugn. Innertemperaturen ska vara 65-70°. Skär upp mellan varje ben till kotletter med ett ben på varje. När man benat ur kotlettraden får man styckningsdelen som kallas kamben och liknar revbensspjäll. Kamben passar utmärkt att grilla.

I butiken

Ofta tas det yttre fettlagret med svål bort vid styckningen, men köttet blir saftigare om det får sitta kvar. Hel kotlettrad kan köpas med ben, utskuren utan ben men med fettrand eller helt renputsad från ben och fett, under namnen fläskytterfilé eller fläskhare. Hel kotlettrad med ben och fett ger det mest smakrika köttet. Fettet är smakbärare och benen ger mustighet och saftighet. Beräkna 175 g kotlettrad med fett och ben per person, och 125 gram om köttet är benfritt.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött