Njure

Njure från gris är en delikatess som med fördel kan smaksättas med cognac eller madeira.

Tillagning

Njuren är utmärkt i grytor eller stekt, serverad i en sky eller sås som är smaksatt med cognac eller madeira. Stek njuren på hög värme i en stekpanna, om värmen är för svag så avger den vätska och blir kokt istället för stekt.

Förr använde man njure i hackemat eller pölsa. Efter franska recept lagas njure som sauté eller flamberad i konjak. 

Före tillagningen kan man blötlägga njuren i vatten eller mjölk för mildare smak.

I svenska recept har citron och persilja varit en vanlig kombination till både svinnjure och kalvnjure i gräddiga stuvningar. Den kan även tillagas som långkokt gryta eller i stuvningar.

Dela njuren på längden, ta bort senan i mitten och den vita hinnan som kan sitta kvar på utsidan.

I butiken

Grisnjure finns i välsorterade köttbutiker och livsmedelsbutiker med manuell köttdisk.

Beräkna 150 g per portion.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött