Tjocka revben

Det är en särskild upplevelse att äta det smakrika och täta fläskköttet som sitter på revbenen. Det kan vara behagligt segt eller löst och eftergivet, men det smakar alltid mycket.

Tillagning

Här i Sverige lagas revben traditionellt på hög värme till exempel kryddade med salvia eller torkad ingefära. Då får man den motståndskraftiga konsistensen. Revbenen kan också förkokas i buljong eller lättsaltat vatten och glaseras i ugn, eller långsamt stekas i ugn eller på grill under lock. Och då blir de saftiga, eftergivna och hopfallande.

Tjocka spjäll kan tillagas som hel bit i ugn. Krydda och lägg på galler i långpanna med bensidan uppåt. Stek i 1-1 ½ timme och vänd efter halva tiden. Innertemperaturen ska vara 70°. När köttet är klart skärs det upp mellan varje ben. Du kan även tillaga tjocka spjäll i gryta på spisen.

Tjocka revbensspjäll kan även grillas. Ska de grillas råa i hel bit på träkolsgrill, bör man använda sig av metoden indirekt grillning (barbecue) under lock. För att förkorta grilltiden och få ett mjukare kött kan man förkoka spjällen. Det gör man i saltat vatten eller buljong i ca 45 minuter eller till innertemperatur 70°. Sedan kan man dela spjällen i ribbor och avsluta tillagningen på grillen gärna med en sås (glaze) som penslas på så att ytan blir lätt lackerad. Metoden med förkokning passar också bra före grillning i ugn.

När köttet är tillagat skärs benen loss från varandra mitt i köttpartiet mellan varje ben så att man kan äta ett köttbeklätt ben i taget. Man kan även skära isär alla benen före tillagningen för att kunna krydda och/eller marinera dem runtom.

I butiken

Tjocka spjäll är ofta knäckta när de säljs, annars kan du be personalen i butiken att göra det. Då blir det lättare att skära upp det färdiga revbensspjället. Beräkna 250 g tjocka spjäll per person. Räkna med att skära bort en del fett och ben efter tillagning på dem.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött