Späck

Späck eller ister är grisens fett. Testa att använda späck eller ister istället för annat fett i matlagning och bakning.

Tillagning

Skär fettet i centimeterstora tärningar och låt det smälta över svag värme, sila och låt stelna. Därefter kan det användas som stekfett, på brödet, i pastejer, patéer och istället för smör i pajdeg och skorpor.

Med tunna remsor av späck kan man linda in magra detaljer av kött eller fågel vid tillagningen för att köttets saftighet ska bevaras bättre. Späck kan även saltas in, kryddas, marineras, torkas eller rökas.

Lardo di Colonnata är späck från Italien som lagrats och fått smak av kryddor som kanel och nejlikor.

I butiken

Späck kan beställas i köttbutiker eller livsmedelsbutiker med manuell köttdisk.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött