Fött, uppfött, slaktat, förädlat och förpackat i Sverige.
Titta efter märket när du väljer kött och charkuterier!

Grytbitar

Grytbitar av fläsk kan bli till smakrika och spännande grytor som mexikansk Cochinita pibil, kinesiskt rödkokt fläsk, ungersk Gulyás eller polsk bigos. Fläskköttet är smakmässigt följsamt och spännande och kan bli både till milda rätter och heta eller pikanta.

Tillagning

Man kan antingen bryna köttet först eller lägga ner grytbitarna, några i taget, obrynta i den kokande buljongen. Väljer du att bryna köttet först får du en läcker smak och färg på köttbitarna på grund av den så kallade Maillardreaktionen. Sjud grytbitarna möra i buljong tillsammans med grönsaker och kryddor. När köttet är mört kan du tillsätta nya, krispiga grönsaker. En del väljer också att reda av grytan innan den serveras.

Det är klokt och ekonomiskt att laga dubbel sats när du lagar gryta. Då får du mat till matlådor eller för att frysa in.

I butiken

Tärnat och strimlat kött är praktiskt att köpa färdigt. När grytbitar eller strimlor tillgas bör de helst vara från samma styckningsdel, så att tillagningstiden blir densamma. Beräkna ungefär 600 g grytbitar till 4-6 personer, 100-150 g per person

Relaterade artiklar

Varför svenskt kött? Därför väljer vi svenskt kött Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svar Förvaring av kött