Kalv

Kalvkött är mildheten själv. För de som uppskattar mjuka och finstämda smaker är det perfekt. Så smaksätts också kalv främst med skonsamma smaksättare: grädde, milda örter, vitt vin och tomat. Här presenteras än så länge bara texter om kalvkött, utan bilder.

Om kalvkött

Kalvkött är förstås kött från unga nötkreatur. Det styckas på ungefär samma sätt som nötkött, men de mindre slakkropparna gör att kalven inte ger lika många detaljer som fullvuxna djur.

Kalvköttet skiljer sig från nötet också genom färgen. Hur ljus färgen är på köttet, beror på hur mycket järn kalvens foder innehållit och på dess ålder. Mer järn till exempel ger mörkare kött.

Kalvkött behöver inte möras, alla styckningsdelar är möra som de är.

Märkning av kalvkött. Kalvar som är högst ett år gamla har två olika beteckningar.

  1. Kött från djur upp till åtta månader ska betecknas "ljust kalvkött".
  2. Kött från djur som är mellan åtta och tolv månader gamla ska betecknas "kalvkött".
  3. Kött från djur äldre än tolv månader får inte kallas för kalvkött. Detta märks vanligen med ungnöt.
  4. Av märkningen ska även slaktålder framgå: "Slaktålder högst åtta månader" eller "Slaktålder från åtta till tolv månader".

Relaterade artiklar om kalv

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött