Bog och hals

Hals är djurets hals. Bog är djurets framben och del av bröstkorg. Under bogen kallas köttet lägg.

Tillagning

Hals och bog på kalv har lite längre tillagningstid än resten av kalven. Kött med ben kan kokas och användas i gryta, ragu eller gulasch. Mest kända rätten med kokt kalv är kalvfrikassé och den svenska varianten dillkött.  Hel bit av bog kan styckas ut till stek som går att ugnssteka eller bräsera. Skivor av bog kan bankas ut och användas som piccata, även om originalreceptet lagas av filé. Tärnat kött från hals och bog kan användas till grytor eller kalvsylta.

I butiken

Kött från hals och bog säljs i bit, med eller utan ben, eller som grytbitar. Beräkna 100-125 g kött per person utan ben och ca 200 g kött per person med ben.

Relaterade artiklar om kalv

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött