Filé

Kalvfilén skärs ut från kotlettraden ända upp till låret. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet. Det gör att denna muskel arbetar lite och det är förklaringen till köttets mörhet.

Tillagning

Kalvfilé kan med fördel stekas hel. Med sin milda smak passar den bra med enkel kryddning som salt och malen vitpeppar. Kalvfilé kan även tillagas i bitar eller skivor. Köttet kan skäras i medaljonger, noisetter eller bankas ut till exklusiv piccata. Schnitzel cordon bleu ska lagas av kalvfilé enligt originalreceptet. En annan god smaksättning är vitt vin och citron. Kalvfilé passar även att marinera. Om du vill grilla kalvfilé ska du vara ytterst försiktig. Köttet har inte mycket fett och kan därför lätt bli torrt. Skivor av kalvfilé kan svepas i bacon eller späck innan de grillas, för att undvika att köttet blir torrt.

I butiken

Kalvfilé säljs i bit eller skivor. Beräkna 125 g filé per person.

Relaterade artiklar om kalv

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött