Entrecote

Entrecote från lamm skärs ut från motsvarande del på nötdjur. Entrecote med benet kvar kallas även karré när det gäller lamm. En vällagad lammentrecote - som stekts hel, fått vila så att den är lite rosa när den skivas upp - är en eminent upplevelse. Och det är en mör styckdetalj som dessutom är marmorerad och rik på smaker. Så det är lätt att förstå att den blivit populär, inte minst bland kockar.

Tillagning

Lammentrecôte serveras med samma tillbehör som lammytterfilé. Till exempel skysåser, rött eller vitt vin, rosmarin, vitlök, tomat, kokta och gratinerade grönsaker och bönor samt många potatisrätter, bland annat klyftpotatis. Lammkarré som är entrecôten styckad med ben, är inte så vanligt i butikerna, men en mycket fin styckdetalj. Samma tillbehör och smaksättningar passar även till den.

Skivad entrecôte, med eller utan ben, kan stekas i panna på samma vis som lammytterfilé, den passar också bra att grilla. Hel bit, med eller utan ben, kan bräseras i gryta eller stekas i ugn. Den passar även utmärkt att tillaga i lergryta. Då med liknande smaksättningar som till färs eller långkokta lammgrytor.

I butiken

Entrecôten på lammet säljs i skivor, men oftare i bit och väger mellan 300 och 400 g. Den kan stekas hel, skivas och stekas eller grillas, och bör serveras med ett rött eller rosa inre. Helt genomstekt blir den ofta seg och lite torr.

Beräkna ca 100-125 g kött per person. Beräkna 200 g karré med ben per person och cirka 125 gram av en benfria.

Relaterade artiklar om lamm

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött