Lammfärs

Lammfärs ger matlagaren enorma möjligheter. Dess fina fetthalt (omkring 15%) gör att färsbiffar, köttbullar, färsspett och lådor blir saftiga och smakrika om man inte lagar dem för länge.

Tillagning

Klassiska lammfärsrätter är grekisk moussaka, gotländsk lammsmäcka (pannbiffar), köttfärslimpa, brittisk Shepherd's pie, libanesisk fattoush (en köttig sallad), 

Det finna många indiska, grekiska lammfärsrätter, och det finns även åtskilliga från mellanöstern, balkan och brittiska öarna.

Färsen från lamm kan även förvandlas till tacos, hamburgare, köttfärssås, slås in i filodeg eller bli till piroger. Den kan stekas så att den förblir rosa eller tills den genomstekt.
Man kan smaksätta färsen med örter, citron, sumak, spiskummin, curry, tandoori, garam masala, tomat, paprikapulver, chili, ingefära och mycket annat. 

Om man maler riktigt färskt lammkött själv kan man bereda råbiff av lamm, till exempel libanesisk kibbe naje.

I butiken

Beräkna 100-125 g per portion till biffar och 75-100 g per portion till köttfärssås.

Relaterade artiklar om lamm

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött