Fött, uppfött, slaktat, förädlat och förpackat i Sverige.
Titta efter märket när du väljer kött och charkuterier!

Grytbitar

De mest delikata som smakrika grytor kan göras av grytbitar av lamm.

Tillagning

Man kan välja att bryna lammgrytbitar eller inte, och så ska det sjudas på låg värme, och inte alls lika länge som nötkött. Det räcker med cirka 75 % av koktiden. Sjud det gärna i buljong eller vin, eller både och. Både rött och vitt vin fungerar bra.

Kryddningsmöjligheterna är outtömliga: lagerblad, pepparkorn och örtkryddor, tomat, paprikapulver, komplexa kryddbladningar. I Nordafrika använder man inlagda citroner, aprikoser, socker och mandel i sina lammgrytor.  Pressad citron, citronzest, sardeller och oliver passar bra i grytor av lamm.

Bönor, både bönformad och långa gröna eller gula är traditionella och lyckade tillbehör liksom tomat, färsk paprika och många andra grönsaker.

I butiken

Beräkna 100-125 g per person.

Relaterade artiklar

Varför svenskt kött? Därför väljer vi svenskt kött Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svar Förvaring av kött