De mest delikata som smakrika grytor kan göras av grytbitar av lamm.

Tillagning

Man kan välja att bryna lammgrytbitar eller inte, och så ska det sjudas på låg värme, och inte alls lika länge som nötkött. Det räcker med cirka 75 % av koktiden. Sjud det gärna i buljong eller vin, eller både och. Både rött och vitt vin fungerar bra.

Kryddningsmöjligheterna är outtömliga: lagerblad, pepparkorn och örtkryddor, tomat, paprikapulver, komplexa kryddbladningar. I Nordafrika använder man inlagda citroner, aprikoser, socker och mandel i sina lammgrytor.  Pressad citron, citronzest, sardeller och oliver passar bra i grytor av lamm.

Bönor, både bönformad och långa gröna eller gula är traditionella och lyckade tillbehör liksom tomat, färsk paprika och många andra grönsaker.

De mest delikata som smakrika grytor kan göras av grytbitar av lamm.

Om detaljen

Lammgrytbitarna kan vara allehanda köttbitar från lamm skurna i bitar. Det kan vara kött som skärs bort i så små bitar att det inte passar till hela styckningsdelar eller större stycken som skärs i bitar. Köp grytbitar från samma styckningsdel, så blir de klara samtidigt när de tillagas. Strimlor har givetvis kortare koktid än tärnat kött. 

I butiken

Beräkna 100-125 g per person.

Tillagning

Man kan välja att bryna lammgrytbitar eller inte, och så ska det sjudas på låg värme, och inte alls lika länge som nötkött. Det räcker med cirka 75 % av koktiden. Sjud det gärna i buljong eller vin, eller både och. Både rött och vitt vin fungerar bra.

Kryddningsmöjligheterna är outtömliga: lagerblad, pepparkorn och örtkryddor, tomat, paprikapulver, komplexa kryddbladningar. I Nordafrika använder man inlagda citroner, aprikoser, socker och mandel i sina lammgrytor.  Pressad citron, citronzest, sardeller och oliver passar bra i grytor av lamm.

Bönor, både bönformad och långa gröna eller gula är traditionella och lyckade tillbehör liksom tomat, färsk paprika och många andra grönsaker.

Recept

Se fler recept

Om detaljen

Lammgrytbitarna kan vara allehanda köttbitar från lamm skurna i bitar. Det kan vara kött som skärs bort i så små bitar att det inte passar till hela styckningsdelar eller större stycken som skärs i bitar. Köp grytbitar från samma styckningsdel, så blir de klara samtidigt när de tillagas. Strimlor har givetvis kortare koktid än tärnat kött. 

I butiken

Beräkna 100-125 g per person.

QR-kod

Vill du länka direkt till den här sidan med QR-kod?

Klicka här

Mer information

Märket Svenskt kött

God mat och bra råvaror hör ihop. Märket svenskt kött betyder att all köttråvara är svensk. Läs mer om märket Svenskt kött! Läs mer


Därför svenskt kött

Vår uppfattning är enkel: ät bra kött när du äter kött. Läs mer

Kalender