Rygg och hals

Lammrygg består av hals och nacke. Det är ett marmorerat och saftigt kött och urbenad mittbit av rygg är en mycket prisvärd och mör.

Tillagning

Köttet från övre delen av lammryggen bör tillagas långsamt. Därför passar det till ragu, soppa och gryta. Låt grytbitarna var ganska stora så blir de ännu saftigare. 

Benen gör buljonger och såser extra mustiga. 

Benfri mittbit av hals passar bra att bräsera. Styckningsdelar från nedre delen av halsen är väl marmorerat. Det kan skivas och stekas som kotletter. Passar väl att grillas men kan också lagas till gryta. Lammryggkött mals också till färs.

Det benfria halsen är lämpligt att skära i grytbitar som får bli en del av en mustig, långkokt lammgryta. I England är benfri nacke en vanligare styckningsdetalj än i Sverige, de långsmala bitarna kallas för ”neck of lamb fillet”.

I butiken

Beräkna 200 g kött med ben och 100-125 g kött utan ben per portion.

Relaterade artiklar om lamm

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött