Sadel

Lammets sadel är en lyxig styckdetalj som passar till extra högtidliga middagar. Det är förstås lammets ryggparti som lämnas hel och består av filé, ytterfilé och revben.

Tillagning

Lammets sadel steks alltid i ugn antingen på medelgod värme (omkring 175 grader) eller först på hög värme och sedan i lägre temperaturer. Det tar mellan 45 minuter och 1 ¼ timme att beroende på hur stor den och hur rött man vill ha köttet. Använd stektermeter för säkert resultat.

Lammsadel kan serveras med eleganta skysåser eller med bearnaisesås eller liknande. Tomatsåser passar också mycket bra som tillbehör.

Den avancerade matlagaren kan bena ur sadeln och förvandla till en rulle – fylld med en blandning av ströbröd, ägg och örter, eller med lammfärs som kryddats upp - som ugnsteks och sedan skivas.

I butiken

Lammsadel säljs hel som beställningsvara i saluhallar och specialbutiker. Den säljs korthuggen, som betyder att de tunna sidostyckena (slaksida och revben) tagits bort. En lammsadel väger ungefär 2 kg och räcker till cirka 6 personer. 

Relaterade artiklar om lamm

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött