Talg

Lammtalg är ett utmärkt stekfett eftersom det tål hög värme.

Tillagning

För att kunna använda talgen till stekning behöver man smälta det.

Skär först bort eventuell bindväv eller strimmor av kött som kan finnas kvar på fettet, skär det därefter i centimeterstora kuber som får smälta i en tjockbottnad gryta på svag värme eller i vattenbad.

Sila det varma, flytande fettet genom en metallsil och förvara det i väl rengjorda glasburkar med lock i kylskåp. Man kan även smälta det tärnade fettet i en gryta i ugnen på svag värme (100˚ C).

Lammtalg är ett alternativ till nöttalg i matlagningen.

I butiken

Talg kan beställas i butiker med manuell köttdisk.

Relaterade artiklar om lamm

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött