Tunga

Tunga av lamm med sin rena köttig smak kan serveras med exempelvis bulgur eller linser som smaksatts med citron och persilja.

Tillagning

Lammtunga kan tillagas på samma sätt som tunga från nöt och gris men behöver kortare tillagningstid på grund av sin mindre storlek. Skölj tungan och koka den i saltat vatten.  Efter kokningen, när tungan fortfarande är varm, drar man av skinnet.

Servera den nykokt med exempelvis bulgur eller linser som smaksatts med citron och persilja. Man kan även låta tunga kallna och skära den i tunna skivor till smörgåspålägg eller som ingrediens i en sallad eller pastarätt.

I butiken

Lammtunga kan beställas i butiker med manuell köttdisk. Beräkna cirka 75 g till en pastasås, sallad eller på en buffé. Om tungan ska ätas till huvudrätt går det åt ca 150 g/portion.

Relaterade artiklar om lamm

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött