Ytterfilé

Lammytterfilé tillhör den finare festmaten, både i hemmen och på restaurang. Det är mört men smakar ändå förhållandevis fylligt. Det serveras rosa eller rött med en knaprig stekyta. Ibland också saltinbakad, deginbakad och som sauté.

Tillagning

Djupa skysåser, smaksatta med portvin, rött eller vitt vin, rosmarin, vitlök och/eller tomat förgyller ytterfilén. Ugnsbakade vitlökar och kokta grönsaker passar också fint.

Gratänger av zucchini, aubergine, potatis eller rotfrukter blir utmärkta tillbehör liksom otaliga potatisrätter, bland annat klyftpotatis.

Köttet benas ofta ur, skärs till noisetter och pannsteks i smör eller olja. Men det kan även helstekas. Då med fördel inte helt genomstekt, kanske till innertemperaturer 60° och 65° så att köttet förblir ljusrött eller rosa. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp. 

För skivor som steks i panna tar det mellan 2 och 5 minuter per sida, beroende på tjockleken.

I butiken

En urbenad putsad kotlettrad väger ca 700 gram. Beräkna cirka 125 g per person. Om man vill ha en riktigt smakrik benfri kotlettrad bör du välja den som säljs med kappa.

Relaterade artiklar om lamm

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött