Charkuterier

Även om det är vanligare med chark av gris eller av blandningar av olika köttslag finns en hel del rena nötprodukter att avnjuta.

Tillagning

Nötrulle är ett svensk klassiskt skivat pålägg som görs just av rullen. Rimmad oxtunga är även det en anrik svensk charkprodukt.

Den spanska delikatessen Cesina görs av  nötkött – ofta innanlår – som grovsaltas, röks med ekspån och lufttorkas. Det äts på samma vis som torkad skinka. Den italienska motsvarigheten Bresaola bereds av innanlår som saltas och lufttorkas.

I USA görs pastrami mycket ofta på nötkött. Beef jerky är saltat soltorkat strimlat nötkött från USA. Schweizisk Landjäger-korv bereds av endast nötkött och även somliga tyska Bockwurst-korvar. Det finns även nötbaserad salami.

Allt fler utländska korvsorter görs i Sverige.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött