Flankstek

Flankstek är en styckdetalj som blivit mer populär på senare år. Mycket för att den är fin att grilla.

Tillagning

Flankstek är avlång i formen vilket gör ett det lätt att få köttet jämnt tillagat, i både panna och grill. Sedan är det smakrikt och ofta förhållandevis prisvärt.

Flanksteken har en fetthalt på 5 % och är aningen motståndskraftig och hård. Det åtgärdar man dels genom att marinera det, gärna i en mild marinad i ett par dygn, dels genom att skiva tvärs över muskelfibrerna. Hel grillas den cirka 8 minuter på var sida, skivad cirka 3 minuter. Köttet passar även bra strimlat till wok, eller i en stroganoff. Stektiden är då 3-5 minuter. Flankstek är utmärkt mald till råbiff tack vara en fin och djup köttsmak.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött