Lägg

Läggen är djurens ben, framläggen är närmare bestämt övre delen av frambenet, och bakläggen är mellandelen av bakbenet. Liksom oxsvans får den efter långkok en djup och mäktig karaktär.

Tillagning

Läggen är delikat både färsk och rimmad, men är tyvärr ovanlig i handeln.

Oxlägg är en av ingredienserna i en fransk daube, en gryta med kött, grönsaker, örtkryddor, vin och konjak.

Rimmad oxlägg användes förr på samma sätt som rimmad fläsklägg, till rotmos och ärtsoppa.

Beräkna 250 g per person av oxlägg.

I butiken

Vill man avnjuta denna läckerhet får man beställa i saluhall, specialbutik eller välsorterad livsmedelsbutik. Det är förresten inte svårt att rimma själv.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött