Fjäderbladsbog

Fjäderbladsbog är en avlång och smal detalj på djurets skulderblad. På engelska heter detaljen top blade och kallas ibland även luffarbiff eller luffarstek på svenska.

Tillagning

Köttet är smakrikt, i Sverige används detaljen oftast till färs, men i många andra länder är den lika eftertraktad som filé. Fjäderbladsbogens kött är fetare, har en kraftigare struktur och en rikare smak. Den kan tillagas hel eller delad. Det finns en sena i mitten som går längs med hela detaljen som man kan skära bort om man vill.

Fjäderbladsbog kan bräseras hel, eller så kan man dela biten längs med senan. Då får man två avlånga bitar, 3-4 centimeter tjocka som kan grillas eller pannstekas och serveras med en god sås eller ett kryddsmör.

Ibland finns det skivad fjäderbladsbog att köpa i butikerna. Låt i så fall senan sitta kvar, grilla eller stek skivorna och skär bort den sedan på tallriken.

I butiken

Fjäderbladsbogen säljs även under namnet "luffarbiff". Den engelska benämningen är Flat Iron Steak. I amerikansk styckning benämns den top blade.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött