Ytterlår

Ytterlåret är anonymt men gott.

Tillagning

Det är hårdare än innanlåret och fordrar lång tillagning i fuktig värme för att bli mört och används med fördel till traditionell nötstek eller grytstekt surstek (kött som mörats extra i marinad). Allra bäst passar ytterlåret som mindre bitar i en gryta. Muskeln är delvis fjäderformad i muskelfibrernas utbredning, så var noggrann med att skära tvärs över fibrerna.

Ytterlåret används inom livsmedelsindustrin till kebabkött och annat tunnskuret och strimlat. Den passar bra ihop med tydliga smaksättare som senap, kapris, tomatpuré, sweet chili, till exempel i sautéer som just stroganoff.

I butiken

Det är inte ofta det står ytterlår på förpackningarna i butiken. Istället märks det som oxstek eller nötstek. Likadant är det om det strimlas, skärs i bitar eller skivor. Då döps det om till stroganoff, wokkött, grytbitar eller sjömansbiff.

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött