Lammstek med gremolata och grönsaksröra

Den här lammsteken steker du på något lägre temperatur och något längre tid än vanligt. Resultatet blir ett saftigt, vackert rosa kött. till steken serverar vi grönsaker anrättade som vid medelhavet och frisk gremolata. 

Ingredienser

6 personer

Lammstek:
1,2 kg lammstek
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 hel vitlök
2 msk smör
3 färska timjankvistar 
2 färska rosmarinkvistar

Gremolata:
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad bladpersilja
1 citron, finrivet skal
salt och malen svartpeppar
½ dl olivolja

Medelhavsgrönsaker:
2 gula lökar, i tunna klyftor
1 zucchini, tärnad
15 körsbärstomater, halverade
2 paprikor
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
½ citron, pressad saft
3 färska timjankvistar 
2 färska rosmarinkvistar
salt och malen svartpeppar
1 tsk honung

Gör så här

Värm ugnen till 150°.

Lammstek: 
Krydda steken med salt och peppar. Lägg den i en smord ugnssäker form och stick in röret till en köttermometer. Halvera vitlöken och lägg den bredvid köttet tillsammans med kryddorna.

Ställ in formen i nedre delen av ugnen och stek ca 1 ½ timme, vid 60˚ innertemperatur är köttet rosa och vid 70˚ genomstekt. Ta ut den och låt den vila i smörpappar ca 15 minuter innan den skärs upp.

Medelhavsgrönsaker:
Skala och skär löken i tunna klyftor och låt fräsa i olja i en kastrull tills den är mjuk. Tillsätt zucchini och paprika, skurna i mindre bitar, fortsätt att fräsa under omrörning i tio minuter, blanda ner halverade körsbärstomater, citronsaft, timjan, rosmarin, fräs i fem minuter till. Smaksätt med salt, peppar och honung.

Gremolata:
Blanda samman alla ingredienser.

Servering:
Skär upp köttet i skivor och servera med grönsakerna och gremolatan.