Annorlunda griljeringar till julskinkan

Ibland är det kul att bryta gamla traditioner och till exempel griljera julskinkan på ett nytt sätt. Här kommer tre olika förslag, samtliga räcker till en julskinka på ca 2−3 kilo.

Ingredienser

Griljeringarna räcker till en tillagad skinka på 2-3 kg

Kryddgriljering
20 hela kryddnejikor
1 dl farinsocker
1 tsk malen kryddpeppar
1 msk malen ingefära

Glansgriljering
4 msk farinsocker
2-3 kvistar rosmarin, färsk

Mandelgriljering
1 äggula
2 msk svensk senap
2 msk flytande honung
2 krm malen kanel
1 påse mandelspån, 50 g

Gör så här

Kryddgriljering

Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 ½ cm. Skär rutor i fettranden. Stick in kryddnejlikorna. Blanda samman socker, peppar och ingefära. Strö blandningen över skinkan. Ställ in den mitt i ugnen och griljera tills ytan blir hård och får fin färg, 10−15 minuter.

Glansgriljering

Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 ½ cm. Skär rutor i fettranden. Strö rikligt med socker över skinkan. Stick in små buketter av rosmarin i rutmönstret. Griljera ca 20 minuter eller tills sockret smält och skinkan fått fin färg.

Mandelgriljering

Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 ½ cm. Blanda samman äggula, senap, honung och kanel. Pensla skinkan med blandningen, men spar ca 2 tsk. Strö över mandeln. Pensla med resterande blandning. Griljera i mitten av ugnen 15−20 minuter.

Så här kokar eller ugnsbakar du julskinka:
»Kokt julskinka
»Ugnsbakad julskinka