Apelsin- och timjankorvar med sting

Från Ås Gård kommer receptet på den här makalöst goda fläskkorven, som görs på fläskkarré och späck. Apelsin och timjan sätter fin smak.

Ingredienser

800 g fläskkarré, i bitar

200 g späck, i bitar

1 gul lök, i klyftor

1 vitlöksklyfta, skalad

½ apelsin, rivet skal och saft

1 röd spansk peppar, finhackad

2 tsk salt

1−2 tsk rökt paprikapulver

½ dl färsk timjan, finhackad

Du behöver också:

hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn

plastfolie

ca 5 m fårfjälster

bomullssnöre att knyta med

Till servering:

smör att steka i

senap

grönsaker

Gör så här

Mal kött och späck i köttkvarnen tillsammans med lök, vitlök och chili på fina skivan. Lägg färsen i en stor bunke. Blanda samman salt och rökt paprikapulver. Vänd ner i färsen med apelsinskal, apelsinsaft och timjan.

Blanda samman väl, täck bunken med plastfolie och låt färsen stå kallt en stund. att smakerna hinner utvecklas lite.

Låt fjälstret behålla saltet, så är det enklare att hantera. Fyll fjälstret med korvsmet med hjälp av korvhornet, och vrid samman till korvar, ca 10 cm långa. Knyt två knutar mellan varje korv med bomullssnöre.

Klipp sedan mellan varannan knut. Häng korvarna på pinnar och låt dem torka över natten i kylskåp. Så här långt kan korven förberedas. Förvara den i kylskåp, men inte mer än ett par dagar.

Servering:

Klipp isär korvarna. Stek korven i smör i en stekpanna och servera med julens goda senap och grönsaker.

Tips

Smeten går även att trilla till köttbullar.