Tilltugg med apelsinglaserad fläsklägg och leverpastej

Här kommer alla julsmakerna på en och samma gång, apelsin, russin, kryddnejlika och mandel. De här läckra små kexen passar såväl på glöggmingel, på uppesittarkväll eller serverade som förrätt under helgens middagar.

Ingredienser

10 portioner

Fläsklägg:
1 kg rimmad fläsklägg
1 gul lök, i bitar
1 morot, i bitar
2 selleristjälkar
2 ½ dl torrt vitt vin
2 dl koncentrerad apelsinjuice
2 torkade lagerblad eller 4 färska
1 knippa timjan
2 liter hönsbuljong

Glaze:
1 dl flytande honung
½ dl socker
skal från 3 apelsiner
2 msk koncentrerad apelsinjuice
2 msk Grand Marnier
5 hela nejlikor

Karamelliserade mandlar:
2 ½ tsk socker
250 g sötmandlar, skållade

Russinkex:
100 g smör, smält 
8 skivor formbröd
2 ägg
1 msk russin
3 krm salt

Till servering:
färsk körvel
300 g leverpastej

Du behöver också:
hushållstermometer
finmaskig sil

Gör så här

Lägg kött och grönsaker i en gryta. Tillsätt vin, juice, lagerblad och timjan. Täck med buljong och koka ca 2 tim till innertemperatur 70º. Sila och spar ev kokspadet till dopp i grytan.

Låt svalna och dela köttet i portionsbitar.

Koka ingredienserna till glacen till 110º. Sila och låt svalna i rumstemperatur.

Karamellisera sockret lätt i stekpanna. Vänd ner mandlarna och karamellisera till gyllenbrun färg. Låt svalna på smörpapper. Grovhacka dem.

Smält matfett och låt svalna. Skär kanterna av brödet och riv grovt. Blanda mandlarna med russin, bröd, smör, salt och ägg. Forma degen till en rulle ca 4 cm tjock och lägg kallt. Skär degen i tunna skivor.

Pensla varje köttbit med glace runt om och tryck på ett par körvelblad. Bred en klick pastej på varje kex och lägg på en köttbit.

Fler recept