Grillspett med apelsinglaze och dijonpotatissallad

Det här är en fin rätt för sommargrillen, läckra grillspett med citruskryddad färsk skinka på spett. Grilla spetten, pensla med glaze och njut dem nygrillade tillsammans med en fräsch potatissallad på nykokt färskpotatis.

Ingredienser

4 portioner

500 g färsk skinka, tärnad 3 x 3 cm
2 msk rapsolja
salt och malen vitpeppar

Du behöver också:
4 trägrillspett

Apelsinglaze:
5 apelsiner, rivet skal och saft
1 lime, rivet skal och saft
½ dl flytande honung (apelsinblomshonung)
1 tsk vitvinsvinäger
3 msk svartpeppar, krossad

Dijonsenapspotatis:
500 g färskpotatis, nykokt med skal
1 späd purjolök, skivad
3 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
¾ dl olja
1 ½ msk vatten
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Blötlägg spetten 30 minuter. Låt köttet bli rumstempererat. 

Glaze:
Tvätta apelsinerna noga och riv skalet. Pressa ut saften och häll i en kastrull. Lägg ner apelsinskalen och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud utan lock tills ⅔ återstår. Rör ner honung, vitvinsvinäger och peppar.

Trä köttet på spetten, krydda med salt och peppar och pensla med olja.  

Grilla spetten ca 6 minuter, och vänd upprepade gånger. Pensla glaze på de färdiga spetten. Låt ligga på grillen ytterligare någon minut, så att ytan karamelliseras.

Dijonsenapspotatis:

Blanda senap och vinäger. Häll i oljan i en tunn stråle under vispning. Späd med vatten. Krydda med salt och peppar. Blanda samman potatis och purjolök och vänd ner dressingen. Servera salladen ljummen.