Äppelfylld lammstek med rosmarin

Passa på när det blir höst och såväl äpplen som lamm är som bäst och laga den här läckra steken. Gott till är pressad potatis och kokta grönsaker.  

Ingredienser

8 portioner

1,2 kg benfri lammstek
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmalen
1 tsk rosmarin, stött
2 äpplen, skalade, klyftade
1 msk flytande honung

Fyllning:
2 äpplen, tärnade
1 tsk rosmarin, stött

Sås:
4 dl vätska, steksky med äppelbitar+vatten
1 tsk soja
1 msk koncentrerad köttfond
2 tsk majsstärkelse
2 msk persilja, hackad

Till servering:
pressad potatis
kokta grönsaker

Du behöver också:
bindgarn

Gör så här

Värm ugnen till 175°.

Blanda samman äpplen och rosmarin till fyllningen. Skär några skåror i köttet och fördela fyllningen i. Bind ihop steken med bindgarn och lägg den i en ugnssäker form. Klappa in salt, peppar och rosmarin. Stek i ugn till innertemperatur 65°, ca 1 ½ timme. Lägg äppelklyftor runt steken efter 1 timme och pensla dem med honung. Ta ut formen och låt köttet vila i smörpapper 15 minuter.

Sås:
Sila över skyn från formen i en kastrull. Tillsätt vatten tills mängden sammanlagt är 4 dl, soja och fond. Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Koka upp och blanda ner persilja. 

Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor och servera med såsen, pressad potatis och kokta grönsaker.