Aprikoskryddad lammstek

Lammstek tål tuffa tag när det kommer till kryddning. Frisk aprikos och het sambal oelek gör den här steken till något alldeles extra.

Ingredienser

8 portioner

1 kg benfri lammstek
1 dl aprikosmarmelad
½ tsk sambal oelek
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk rosmarin

Sås:
5 dl sky buljong
1 dl grädde
2 msk vetemjöl

Till servering:
klyftpotatis, vitlökskryddad
broccoli eller blomkål

Du behöver också:
bindgarn

Gör så här

Värm ugnen till 175°.

Blanda samman marmelad och sambal oelek. Fyll hålrummet efter benet i steken med blandningen. Bind samman steken med bomullssnöre.

Gnid in steken med salt, peppar och rosmarin. Stick in en köttermometer och lägg steken i en ugnsäker form. Stek i ugn till innertemperatur 70°, då är köttet rosa. Låt torkade aprikoser steka med mot slutet av tillagningstiden.

Lägg steken på en skärbräda och låt den vila 15 minuter innan den skärs upp i skivor. Ta vara på aprikoserna som stekt med och håll dem varma. Gör såsen medan köttet vilar.

Sås:
Koka upp silad sky och buljong i en kastrull. Blanda samman grädde och mjöl till en slät redning. Häll ner det i skyn. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Smaka av.

Servera med klyftpotatis, sås, aprikoser och någon grönsak.

Fler recept