Asiatiska spjäll char siu

Egentligen är char siu en traditionell kinesisk grill-rätt, men här kryddar vi revbensspjäll på samma sätt och tillagar i ugn. I receptet ingår sås på malda gula bönor, som är den vanligaste kryddan i kinesisk matlagning i alla regioner. Du hittar den i asiatiska butiker eller på den asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker. Det står "Crushed yellow bean sauce" eller "Ground yellow bean sauce" på burken.

Ingredienser

4 portioner

1 kg tjocka revbensspjäll
½ dl flytande honung

Marinad:
2 msk hoisinsås
2 msk sås av malda gula bönor
4 msk ljus soja
1 msk halvtorr sherry
1 tsk salt
1 dl strösocker

Till servering:
äggnudlar
wokade grönsaker

Gör så här

Skär spjället i ribbor. Skär 3−4 diagonala snitt i varje bit nästan rakt genom köttet. Då får köttet det traditionella Char-siu-utseendet.

Blanda samman hoisinsås, bönsås, soja, sherry och marinera 2 timmar.

Värm ugnen till 175°. Lägg spjällen trångt i en ugnssäker form. Pensla med marinaden. Stek i ugn 15 minuter. Ta ut köttet ur ugnen, vänd och pensla igen med marinaden. Stek ytterligare 20 minuter. Ta ut och pensla köttet med honung, även snitten.

Servera med äggnudlar och wokade grönsaker.

Tips:
Den överblivna marinaden kan kokas upp och användas som dip till köttet. Om du tycker smaken är för söt, tillsätt mer salt.