Barbequespjäll från Memphis

Så här gör du barbecue-spjäll på äkta amerikanskt vis. Spjällen förkokas och marineras innan man lägger dem på grillen. Självklart kan du grilla även i ugnen. Den smakrika marinaden kan användas som sås, om du kokar den först. 

Ingredienser

4 portioner

1 kg tjocka revbensspjäll
1−1½ liter kraftig köttbuljong

Marinad:
1 dl chilisås
2 msk Worcestershiresås
1 msk farinsocker
1 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
1 vitlöksklyfta, krossad
salt och malen svartpeppar

Till servering:
grillade potatishalvor
grillad färsk ananas

Gör så här

Lägg spjällen i en kastrull. Koka upp buljongen i en annan kastrull. Häll kokande buljong över spjällen så att det täcker. Låt koka upp, sänk värmen och låt spjällen sjuda under lock ca 45 minuter.Ta upp spjällen och låt dem svalna.

Marinad: Blanda samman chilisås, worcestershiresås, socker paprika, chili och vitlök. Skär revbensspjället i ribbor, pensla med marinaden och marinera i kylskåp 2 timmar. Så här långt kan spjällen förberedas.

Ta upp spjällen ur marinaden och låt dem rinna av. Förbered de tillbehör du tänkt servera. Häll marinaden i en kastrull, koka upp och sänk värmen. Låt sjuda till något tjockare konsistens. 

Grilla revbensspjällen tills de är genomvarma. Vänd dem flera gånger under grillningen. Krydda med salt och peppar före servering.

Servera spjällen nygrillade med grillade potatishalvor, ananas och såsen av marinaden.