Basilikamarinerad rostbiff med svamprisotto

Rostbiffen i det här receptet kan du tillaga och marinera i förväg. Då behöver du bara tid för att göra risotton samma dag du ska servera den här läckra rätten. Perfekt mat att bjuda på! 

Ingredienser

6 portioner

1 kg rostbiff
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk kapris
2 röda lökar, finhackade

Marinad:
2 krukor färsk basilika, hackad
1 dl olivolja
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger

Svamprisotto:
2 schalottenlökar, hackade
3 msk smör
6 dl arborioris
1,2 liter kalvbuljong, varm
200 g rensad Karl Johan, i bitar
50 g parmesan, grovt riven
250 g sockerärter, strimlade
2 tomater, tärnade
salt och vitpeppar

Garnering:
salladsblad
hyvlad parmesan
färska örter

Gör så här

Värm ugnen till 125°. Gnid in köttet med salt och peppar och lägg det i en ugnssäker form. Stick in röret på köttermometern i den tjockaste delen av köttet. 

Ställ in formen i nedre delen av ugnen, och stek till innertemperatur 55º. Låt köttet vila 15 minuter i smörpapper, och låt det sedan kallna. 

Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp skivorna på uppläggningsfat. Tillsätt salt, peppar och vinäger. Strö kapris och rödlök över köttet. Blanda samman basilika och olja, och häll över marinaden. Täck med plastfolie och ställ kallt ca 2 timmar.

Risotto:
Smält 1 msk av smöret smör i en kastrull. Fräs löken, tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut. Häll på buljong, lite i sänder allt eftersom det kokar in. Rör regelbundet i riset. Sjud tills det har en krämig konsistens.

Stek svampen i smör och blanda samman med riset. Tillsätt parmesan, sockerärter och tomater. Krydda med salt och peppar.

Lägg upp salladsblad på ett serveringsfat, flytta över köttet och hyvla parmesan över. Toppa med färska örter. Servera risotton till rostbiffen. 

Tips:
Karl Johan-svampen kan bytas ut mot annan svamp i motsvarande mängd.