Biff Greta

Biff Greta kan också kallas Biff special. Det är en riktig gammaldags restaurangklassiker. Den sägs härstamma från stadshotellet i Karlstad, där den serverades som vickningsrätt. Originalet påminde mer om en omelett, därav förfarandet med att rulla den. Numera serveras ofta köttet i sin marinad bara stekt rätt upp och ner. Ibland serveras också en sky på kraftig oxbuljong till.

Ingredienser

4 portioner

1 gul lök, finhackad
2 msk smör
8 normalstora potatisar, fast sort
1 msk neutral olja
500 g biff, tärnad
salt och malen vitpeppar
4 äggulor
2−3 msk fransk senap
1 msk smör

Till servering:
finklippt persilja
saltgurka

Gör så här

Stek löken mjuk och gyllene i smör och låt den kallna.

Skala potatisen och skär den i små tärningar, ca 1 x 1 cm. Skölj av tärningarna i kallt vatten och torka dem i en kökshandduk. Stek sedan tärningarna gyllengula och frasiga i olja. Det tar ca 10 minuter.

Krydda köttet med salt och peppar. Blanda samman kött, lök, äggulor och senap.

Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret är gyllenbrunt och tystnar, häll ner smeten. Sänk värmen till medelvärme och skaka pannan under stekningen.

När ägget börjar stelna, forma smeten till en rulle, vänd och stek andra sidan.

Lägg upp potatisen på tallrikens ena halva och biffen på den andra. Strö över finklippt persilja före servering. Servera saltgurka till.