Lågtemperaturstekt oxfilé med rotfruktsgratäng och vitlökskesella

Det här är ett riktigt festrecept för 10 personer. Oxfilén är olika tjock i ändarna, men när man är många runt bordet det passar det bra att få köttskivor med olika stekningsgrad. Det är också praktiskt att tillaga köttet och gratängen samtidigt i ugnen. Bon appetit! 

Ingredienser

10 portioner


1,2 kg oxfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Rotfruktsgratäng:
1 kg tärnade rotfrukter (potatis, morötter och rotselleri)
½ dl purjolök, strimlad
1 msk smör
2 dl grädde
2 msk riven ost
½ dl hackad persilja

Vitlökskesella:
2 ½ dl kesella kvarg, naturell
1−2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk persilja, hackad
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 125°.

Rotfruktsgratäng:
Smörj en ugnssäker form och lägg i rotfrukter och purjolök. Krydda med salt och peppar. Häll på grädde och strö över ost.

Krydda köttet med salt och peppar, och lägg det i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället.

Ställ in köttet och rotfruktsgratängen i ugnen, och tillaga tills termometern visar 60°. Stektid cirka 1 ½ timme. Ta då ut köttet och låt det vila ca 15 minuter. Sätt ugnen på grill så att gratängen får färg.

Vitlökskesella:
Blanda samman kesella med vitlök, persilja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

Servering: Skär köttet i skivor och lägg det i en rad ovanpå rotfruktsgratängen. Strö över hackad persilja. Klicka på vitlökskesellan eller servera den till.